Bale Mountains National Park

Bale Mountains National Park Kaart

Het Bale Mountains National Park is 2,400 km2 groot en is landschappelijk van noord naar zuid zeer gevarieerd. Het Herrena bosgebied ligt grotendeels op een plateau, waarvan het noordelijke deel hoger ligt dan het zuidelijke gebied. Dit noordelijke deel wordt doorsneden door diepe valleien en stroompjes, ooit gevormd door vroegere vulkaanerupties.

Ten noorden van het Herrena bosgebied beginnen de bergen. De hoogste top, de Tullu Dimtu ligt in het oostelijke deel van het park op het Sanetti Plateau. De weg die door dit fascinerende landschap gaat, leidt u langs prachtige vergezichten over hoogtes van 4000 m. Doorgaans is het ook mogelijk om met de auto tot deze hoogtes te rijden. Voordat u dit doet, wordt u geadviseerd om bij de rangers eerst naar de conditie van de weg te informeren. De top van de Tullu Dimtu reikt tot 4389 m, na de Ras Dashen in de Simien bergen de hoogste berg van Ethiopië.

Het meeste wild treft u aan op de noordelijk gelegen Gaysay vlakte. De graasgronden worden bezocht door onder andere de endemische bergnyala’s, franjeapen, groene bavianen, grijze duikers, bohorrietbokken, knobbelzwijnen en bosbokken. In enkele gevallen wordt hier ook de serval, luipaard en de gevlekte hyena waargenomen. De Ethiopische wolf was hier ooit in groten getale aanwezig. De aanwezigheid van vele knaagdieren maakte dat de soort zich makkelijk kon handhaven. Door toenemende begrazing van vee, hondsdolheid en virusoverdracht door interacties met gedomesticeerde honden, heeft de populatie flink doen slinken.

In dit park leeft de helft van de totale populatie (ca. 300), het is thans één van de meest bedreigde diersoorten. Het Bale Mountains National Park is het gehele jaar open voor publiek. De beste periode om het te bezoeken is van november tot april, buiten de periode waarin de meeste neerslag valt. Het park is prima met de auto te doorkruizen. Het biedt ook de mogelijkheid om delen van het park op de rug van een paard te bezoeken of een trektocht te ondernemen. Deze tochten variëren in duur van één dag tot twaalf dagen en leiden u door verschillende ecosystemen.